Hatha Yoga

Hatha Yoga

Door Hatha Yoga te doen, gun je jezelf meer welzijn, ontspanning, innerlijke rust en evenwicht. Hatha Yoga is vitaliserend en harmoniserend. Het vergroot je kracht, flexibiliteit en de gezondheid voor lichaam en geest.

In de Hatha Yoga staat de individuele ervaring voorop. Een belangrijk onderdeel van Hatha Yoga is dat je oefent binnen je eigen mogelijkheden. Door de oefeningen met concentratie te doen leer je de grenzen van je lichaam (her)kennen en te respecteren.

Je hoeft dus niet lenig te zijn of een prestatie te leveren in het beoefenen van Yoga! Juist als je gevoel hebt dat je stijf en/ of gespannen bent is Yoga de manier om dat op te lossen. De Yogabeoefening is namelijk altijd op maat gesneden; je doet het zoals het jou past. Centraal staat om vanuit de ruimte die je fysiek en mentaal hebt meer ruimte te maken.

In de beoefening van Yoga word je uitgenodigd om op zoek te gaan naar jouw individuele grenzen in een yogahouding. Hierdoor creƫer je ruimte en ontspanning waar zich oude spanning heeft vastgezet. De adem ondersteunt in de houdingen om spanning los te maken en te laten verdwijnen. Het lichaam krijgt hierdoor zijn oorspronkelijke souplesse, ruimte en beweeglijkheid terug. Door yogabeoefening leer je jezelf beter kennen en zijn. Yoga zorgt voor meer bewustzijn van het lichaam en van daaruit draagt yoga ook bij tot algehele bewustzijnsontwikkeling.

Een aantal goede redenen om Yoga te beoefenen op een rij:

*Yoga maakt je lichaam sterker. Yoga verbetert de lichaamsfuncties, het bevordert de spijsvertering en ontgift het lichaam doordat spanningen die zich hebben vastgezet in het lichaam los worden gemaakt.

*Yoga is voor iedereen! Lenig en niet lenig, vitaal en minder vitaal, jong en oud, man en vrouw.

*Yoga is veilig en vormt geen belasting voor het hart, de gewrichten en de spieren in tegendeel soms van sport; de yogabeoefening wordt met alle aandacht en bewustzijn uitgevoerd met respect voor de eigen grenzen.

*Yoga leert je weer diep te kunnen ademen. Een goede, diepe adem verbetert het fysieke en het geestelijke welzijn.

*Yoga is een ontmoeting met jezelf. Het laat je inzien en voelen dat het lichaam reageert op het denken en de manier van ademen. Dit bewustzijnsproces zorgt ervoor dat je kunt loslaten wat niet meer nodig is zodat je meer in verbinding komt met je innerlijk en de stilte in jezelf.

*Als je een druk bezet leven hebt kan yoga door de diepe ontspanning en het tot jezelf komen je efficiƫnter maken en je meer adequaat doen handelen.

*Yoga heeft een genezende en preventieve waarde bij stress en stressklachten.

*Yoga kan de slaapkwaliteit verbeteren.

Comments are closed.