Mijn Yogalessen

Mijn Yogalessen uitgelegd

Er zijn 3 soorten lessen waarover hieronder meer informatie: Yoga basis, Yoga gevorderden en Yoga verdieping.
Onder deze uiteenzetting kun je meer informatie vinden over de benadering in de lessen.

Basis Hatha Yoga

De beginners Yogalessen worden gegeven in de vorm van een cursus waarin een opbouw zit en duren een uur. En geeft je een goede basis voor Yogabeoefening.

Als je een lange tijd niet bezig bent geweest met lichaamsbewustzijn en de adem vooral hoog in de borst is, is het belangrijk om eerst weer de adem in de buik en het bekken te ervaren. Gevoel van de adem in het lichaam en het lichaamsbewustzijn is de basis in alle Yogahoudingen.
In de eerste Yogalessen van de cursus besteed ik veel aandacht aan de buikadem en de adem in het bekken.
Rond ongeveer de vijfde les in de cursus wordt de Zonnegroet aangeleerd (een reeks houdingen) die je na het leren altijd zelfstandig kunt blijven beoefenen mocht je behoefte voelen om Yoga meer te integreren in je dagelijkse leven.
In de Yogalessen hierna volgen er toevoegend ook omgekeerde houdingen en enkele ademtechnieken.
Hierna kun je doorstromen naar de Gevorderden of er voor kiezen om de cursus opnieuw te doen.
De lessen zijn niet prestatiegericht, je doet de Yoga met respect voor je eigen grenzen en binnen je mogelijkheden. Dat maakt dat de Yogalessen voor iedereen zijn, dit geldt ook in de gevorderden- en verdiepingslessen.

Gevorderden Hatha Yoga

De gevorderden Yoga gaat verder op het niveau van de laatste lessen van de Basis Yogacursus. De les duurt een uur en een kwartier.

Doordat de cursist gewend is aan de houdingen, in contact is met de adem en de concentratie, worden houdingen bijvoorbeeld wat langer aangehouden en worden erĀ  complexere houdingen aangenomen. De gevorderden lessen sluiten vaak op elkaar aan.
Iedereen met Yoga-ervaring en die de basiscursus heeft gedaan is welkom in de Gevorderden Hatha Yogales.

Verdieping Hatha Yoga

De Yoga Verdiepingslessen van anderhalf uur op de maandagavond zorgen voor verdieping in de Yogabeoefening en de Yogaervaring. In deze Yogalessen komen ook meer aan Yoga gerelateerde gebieden aan bod zoals Pranayama en Meditatie. Deze Yogalessen bieden tevens de mogelijkheid om Yogahoudingen langer aan te houden en intensiever Yoga te beoefenen. Je kunt na de basiscursus doorstromen als je het prettig vindt om anderhalf uur met Yoga bezig te zijn.

Wat mee te nemen:

Comfortabele kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Iets warms zoals een dekentje of trui voor tijdens de diepe ontspanning. Yogamatjes en meditatiekussens zijn aanwezig.

Tip:

Ongeveer voor de Yogales een uur niet eten of anders licht eten.

Benadering:

In de Yogales worden ongeveer 12 oefeningen gedaan. De hele wervelkolom wordt in alle richtingen in beweging gebracht. Dynamische, statische en ontspannende oefeningen worden afgewisseld.

In deze Yoga staat de adem centraal. Door tijdens de oefeningen juist te leren ademen, gaat de energie door het hele lichaam stromen. In de Yogahoudingen kom je je eigen grenzen tegen. Met de adem kun je als het ware door deze grenzen heen ademen, vastgezette spanningen kun je hierdoor loslaten. Dit geeft ruimte en een vitaliserend plus ontspannend effect.

De Yogahoudingen worden structureel opgebouwd: eerst bewust worden/ervaren van contact met de ondergrond en hoe het lichaam voelt, dan wordt de houding dynamisch uitgevoerd om vervolgens een tijd statisch in de houding door te ademen. Vaak na een tijd in de houding te zijn geweest is er tijd voor navoelen; een moment om verschil te ervaren tussen de ervaring van het lichaam voor de oefening en na de oefening en tussen links en rechts. Deze bewustzijnoefening zorgt voor meer kennis over jezelf en de ervaring van dicht bij jezelf zijn.

Door in contact te blijven met de beweging en houding wordt het bewustzijn meer een met de beweging, het lichaam en de adem. Dit samenvallen van bewustzijn-adem-lichaam kan zorgen voor groot gevoel van harmonie in jezelf en diepe acceptatie van waar je nu bent zonder meer te hoeven/moeten dan wat er is. Je komt dichter bij jezelf en ‘jouw waarheid’ door Yoga te doen. Yoga is niet alleen ontspannend het brengt je ook bij je kracht.

De lessen zijn niet prestatiegericht, je doet de Yoga met respect voor je eigen grenzen en binnen je mogelijkheden. Dat maakt dat de Yogalessen voor iedereen zijn.

De Yogales wordt afgesloten met een diepe ontspanning.

Comments are closed.